Конференція в Києві до 70 річчя

Posted on

З 28 по 29 квітня 2015 року в Києві відбувся заключний етап Всеукраїнської краєзнавчої конференції учнівської молоді «А ми тую славу збережемо». В конференції взяли участь представники трьох поколінь: ті, які виборювали мир на фронтах Великої Вітчизняної війни у 1941-1945 роках – наші ветерани, ті, які пережили тяжкі часи воєнного лихоліття будучи дітьми, а також ті, хто сьогодні досліджує історію тяжкого періоду нацистської окупації і вшановує пам’ять про героїчне минуле захисників Вітчизни, захисників правди, свободи, миру – юні пошуківці з 17 областей України.

Всеукраїнська історико-краєзнавча акція учнівської молоді “А ми тую славу збережемо”, присвячена 70-ій річниці визволення України від нацистських загарбників та 70-річчю Перемоги у ІІ світовій війні тривала два роки. Вона була оголошена Міністерством освіти і науки України у січні 2014 року з метою увічнення пам’яті героїв війни і тилу.

Проведення заходу здійснювали Міністерство освіти і науки України, Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, у співпраці з Радою Організації ветеранів України,  Національної спілки краєзнавців України, Національної Академії Наук України та Меморіальним комплексом «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років».

Варто згадати що, по завершенню І етапу конференції, що тривала в місті Ужгороді з 30 жовтня по 02 листопада 2014 року, учасники конференції взяли участь у висадженні алеї Слави у Боздоському парку. Кожна делегація власноруч посадила деревце сакури, які об’єдналися у символічну алею незалежності та єдності українських земель. Ця акція засвідчила неподільність нашої держави у скрутну хвилину, бажання всіх її учасників жити в мирі та злагоді незалежно від регіону проживання, мови спілкування та національності.

У рамках ІІ етапу Акції було  проведено тематичний огляд музеїв, що висвітлюють події Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Активісти пошукових груп  музеїв при навчальних закладах  надіслали на огляд звіти, презентації, в яких розповіли про експедиційну, пошукову, екскурсійну роботу музеїв та показали просвітницьку і виховну діяльність музейних колективів у напрямку збереження пам’яті героїко-патріотичного минулого українського народу та вшанування ветеранів ІІ світової  війни.

Урочистості відкриття конференції проходили в  Меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років». Перед якими учасникам вдалось здійснити  екскурсію вулицями Києва, через Меморіал Вічної Слави потрапити до  Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Юні краєзнавці, представники 17 областей на наступний день конференції у 4-х тематичних секціях продемонстрували свої пошуково-дослідницькі роботи в рамках Всеукраїнської акції «А ми тую славу збережемо» та огляду музеїв військової тематики.

Секції пошуково-дослідницьких робіт працювали за наступними напрямами:

–         Дослідження бойового шляху військових частин і формувань, що визволяли українську землю і європейські країни від нацистського поневолення, їх внеску в перемогу;

–         Висвітлення маловідомих сторінок війни на території України, пов’язаних з діяльністю партизанських загонів, національно-патріотичних формувань ОУН-УПА, підпільних груп тощо

–         Роль та місце музеїв навчальних закладів, що висвітлюють події Другої світової війни, у популяризації знань про війну;

–         Війна в дитячих долях: бойові шляхи юних українських героїв – синів полків, юнг; особлива роль дітей і підлітків у партизанських загонах, збройних національно-патріотичних формуваннях та підпільних організаціях; самовіддана праця дітей тилу.
Нагородження учасників.

За підсумками роботи конференції планується видати збірник тез пошуково-дослідницьких робіт учасників.

Житомирську область представляли члени гурта «Юні музеєзнавці», учениці 8-Б класу Озерненської гімназії Русятинська Анжеліка, Карпенко Валерія  та Туровська Катерина, одинадцятикласниця Корчацької школи І-ІІІ ст. Житомирського району. Русятинська Анжеліка виступила в секції музейного напрямку з проектом «Останній подарунок музею», Карпенко Валерія представила пошуково-дослідницький проект «Оборонні укріплені райони України»  напрямку дослідження бойового шляху військових частин і формувань, керівник музею Мельник Л.В. Туровська Катерина представила роботу у секції «Війна в дитячих долях», керівник Бордих Т.О. Широка палітра дослідницьких робіт різних музеїв при навчальних закладах Житомирської області представлена виставкою «Житомирщина у роки ІІ світової війни».

Під час урочистостей нагородження учасників конференції перед юними дослідниками виступив член Ради Організації ветеранів України, професор, почесний академік Національної академії аграрних наук України, радник міністра сільського господарства Василь Семенович Клюй. Його заключні слова стали девізом подальшого життя юних пошуковців : «Пропустіть через себе кожну тему вашого дослідження, поставте себе на місце героя… Йдіть до перемоги!»

Конференція засвідчила, що сьогодні, коли знову настали складні часи для України, героїзм наших дідів і прадідів, на якому виховувалось не одне покоління школярів, проріс у їхніх душах і дав плоди. Свідченням цьому є мужні патріоти Майдану, відважні бійці АТО.

Діти, які сьогодні брали участь у конференції, – це теж справжні патріоти України. Саме їм будувати Україну – сильну, неподільну і з щасливими людьми.