Святкування Пасхи в гімназії

Posted on Updated on

DSCN0076Великдень – найбільше православне свято. Саме слово «пасха» у перекладі з грецької означає «позбавлення». Своїм воскресінням Христос визволив людей від смерті, дав надію всім нам на вічне життя.

 Великдень кожен рік святкується в різні числа місяця, але обов’язково у недільний день.

В Україні цей світлий день святкується з Х століття. Українці заздалегідь готувалися до свята великим постом, приводили в порядок свої будинки. У суботу ввечері всі відправлялися на святкове богослужіння. Незадовго до півночі дзвін сповіщав про наближення хвилини Воскресіння Христового. Далі під нестихаючі звуки дзвонів йшов хресний хід навколо храму. Служба тривала до самого ранку.

Після повернення додому віруючі влаштовували пасхальний бенкет, розговлялися. Батьки будили дітей і всі дружно, помолившись, куштували освячену їжу. Але свято цим не закінчувалося. Гуляння не припинялися ще сорок днів. Особливо широко святкували перші два тижні.

Люди ходили один до одного в гості, дарували подарунки, водили хороводи, грали у великодні ігри. Улюбленою розвагою було дзвонити в дзвони. Кожен охочий у святкові дні міг забратися на дзвіницю і дзвонити стільки, скільки забажає. Тому калатання майже не стихало протягом усіх пасхальних днів.

Багато традицій живе і сьогодні. Учні та педагогічний колектив Озерненської гімназії вирішили нагадати небайдужим про традиції, які збереглись до наших часів. На святі «Великодні мережива» звучали традиційні пісні, була оформлена святкова виставка робіт учнів, у дружньому сімейному колі водились хороводи.

Родзинкою свята стали творчі майстерні на яких всі бажаючі могли розфарбувати або намалювати пасхальні малюнки і листівки. Також організатори заходу підготували майстерню на якій учасники свята могли розмалювати писанки і одягти у свої роботи дерева.

DSCN0082 DSCN0116 DSCN0175 DSCN0187

Атмосфера свята у сімейному колі не покидала учасників заходу ні на мить. Ще на довго у наших серцях буде пам’ять про це чарівне свято.

Козак Людмила