Спадок

 

Юні джури та молоді козаки куреня присвятили майже 4 роки дослідження над темою “Коліївщина”, Коднянська трагедія періоду Гайдамаччини із ключовими видатними постатями Іваном Гонтою та Максимом Залізняком. Перші розвідки почалися у 2015 році, коли юні джури ще не були джурами, а були звичайними учнями 5 та 6 класів. Щорічно 22 травня на День Героїв  та 14 жовтня – День Захисника Вітчизни намагалися не пропустити можливість відвідати музей історії села Кодні.  Випробовували себе в ролі юних екскурсоводів та охоронців культурної історичної спадщини, організовуючи екскурсії для однокласників та їх батьків.4а 8а

 

 

 

 

 

 

DSC00131

 

FvEInnIwmTQ

 

 

 

 

 

 

 Щороку до досліджень приєднувались вихованці різних роїв та своїми здобутками додавали до пошукової роботи важливі історичні джерела, факти, свідчення. Дослідникам вдалось познайомитись і поспілкуватись із краєзнавцями різних регіонів України, зокрема Вінницької області, де був страчений Іван Гонта, та села Кодні і міста Житомира, де гайдамакам виносили смертельний вирок та відправляли на страту. Юні джури-дослідники переймались одним із питаннь :”Чому ж Івана Гонту було страчено саме в селі Серби на Поділлі (нині село Гонтівка), і чому його голову після страти повісили на палі саме при в’їздних воротах у місто Могилів на Дністрі”. Свої докази юні джури представили  в дослідникій роботі “Від Гонтівки до Кодні  – козацька слава живе й сьогодні” на конкурс “Всеукраїнська експедиція “Моя Батьківщина – Україна”.

додаток 1 додаток 2 додаток 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Учасники гімназійного рою “Нащадки козаків” Геча Олександр, Павельчук Ірина, Свінціцька Анастасія, Химач Ольга, Смірнова Софія отримали І місце(обласного етапу) і ІІІ місце (всеукраїнського етапу) за дослідження подій Коліївщини – “Від Гонтівки до Кодні козацька слава живе й сьогодні” в напрямку “Козацькому роду нема переводу”, присвячене 250-річчю подій Гайдамаччини.  Юлія Коцюк отримала І місце (обласного етапу) і ІІ місце (всеукраїнського етапу) за дослідження під назвою “Україна як простір душі” (Вплив етнографічних досліджень Ольги Петрівни Драгоманової-Косач(Олени Пчілки) на формування культурної спадщини України, присвячене 170-річчю с Дня народження Ольги Петрівни Косач, в якому вона піднімає питання збереження історичної культурної спадщини, яка дісталась сучасній Україні від видатної родини Косачів.

1DSC09769 DSC09771