Міжнародний день дитячої книги у бібліотеці

Posted on

На початку квітня діти і дорослі всього світу святкують день народження дитячої книги. З моменту появи на світ людина починає вчитися. Вона вчиться ходити, говорити, пізнає навколишній світ. ЇЇ вчать сонячний промінь і метелик, який сів на квітку, кумедна картинка і добра пісня, весела гра і улюблена книга.

Книга! Вона поруч із самого народження. Перші казки, вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. Книга розповідає нам про казкових богатирів, про шкільне життя, про далекі країни. З книгою кожен із нас може мандрувати в минуле і в майбутнє. Про все на світі розповідає книга.

Одним із найулюбленіших казкарів усіх часів і народів визнаний Г. К. Андерсена,автора всесвітньо відомих казок для дітей і дорослих: «Снігова королева», «Гидке каченя», «Кресало» та інших. Його казки перекладені більш ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів,балетів. В день народження Г.К.Андерсена, 2 квітня, за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги відзначається Міжнародний день дитячої книги

Святкування Міжнародного дня дитячої книги є наглядний показник того, що книга, яка створена саме для дитини,має великий вплив на формування її характеру та становлення як людини. Дитячі книги вбирають у себе дивовижний,невичерпний, чарівний світ,який дитина відкриває для себе саме завдяки книжці.

22

 

Щороку в день народження відомого данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена (1805–1875) відзначається Міжнародний день дитячої книги.

Міжнародний день дитячої книги був заснований у 1967 році згідно з рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (International Board on Books for Young People, IBBY). Мета Дня – привернення уваги до дитячої книжки, популяризація читання середдітей .

Однією з головних ініціаторок проведення цього свята стала німецька дитяча письменниця, діячка світової дитячої літератури, засновниця IBBY Елла Лепман. Ще на початку 50-х років минулого століття вона пропонувала заснувати «маленьку нобелівську премію» з дитячої літератури – Міжнародну премію імені Ганса Крістіана Андерсена .Г.Х.Андерсен,автор всесвітньо відомих казок для дітей і дорослих є одним із найулюбленіших казкарів усіх часів і народів. Його казки«Снігова королева» «Гидке каченя», «Кресало» та інші перекладені більш ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів,балетів.

Починаючи з 1956 року, премія присуджується найкращому авторові дитячої книги, а з 1966 року її почали вручати і кращому ілюстраторові. Найвищою і найпочеснішою з трьох премій-нагород вважається Золота медаль з профілем казкаря. Її присуджують найвизначнішим майстрам у галузі дитячої книги і вручають на конгресі Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY).

За традицією, популярного письменника запрошують написати Послання дітям всього світу, а відомого художника – створити оригінальний плакат до цього дня. Жоден з українських письменників чи художників-ілюстраторів за весь час існування премії не був нагороджений медаллю Андерсена. Тільки в 1973 році Почесний диплом Міжнародної премії імені Андерсена за поему-казку «Барвінок і Весна» отримав український письменник Богдан Чалий, а 1979 року до «Почесного списку Андерсена» було вписано ім’я Всеволода Нестайка та його книжку «Тореадори з Васюківки».

Бібліотека гімназії пропонує:

– перегляд виставки літератури « У світі казки чарівної »

-виставка дитячого малюнка « Моя улюблена казка »