Голокост- біль українського народу

Posted on

В рамках проєкту « ГОЛОСИ. Свідчення про Голокост в Україні», яка здійснюється благодійною організацією « БФ «Меморіали Голокосту «Бабин Яр»» до дня Пам’яті жертв Бабиного Яру керівником гуртка «Юний волонтер» Оленою Гечею було організовано зустріч із Вілешиним Марком Григоровичем, який розповів джурам роїв «Нащадки козаків» та «Українські лицарі» про трагічні події «ІІ СВІТОВОЇ ВІЙНИ», які вплинули на долю його родини. Також джури переглянули відеосюжет про зустріч з донькою «Праведників народів світу» Коваленко Валентиною Миколаївною із Гечею Оленою Анатоліївною. Із сюжету ми дізналися, що в серпні цього року пані Валентина отримала нагороду за свою маму та бабусю, медаль і почесну грамоту «Праведника світу», які в роки війни рятували єврейських дітей від неминучої смерті.

27 січня 2021 р. вчитель історії Озерненської гімназії Олена Геча була учасником круглого столу до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. Під час круглого столу були представлені та обговорювались різні доповіді, серед яких «Его-документи як джерело дослідження Голокосту», яку представляла Олена Анатоліївна.

З 25 по 27 січня Олена Геча була учасником Міжнародної конференції “Уроки Голокосту у світі, який змінюється”. Її організатором є меморіальний комплекс вивчення Голокосту Яд Вашем. Перед учасниками конференції виступили: Д-р Ейяль Каминка – директор Міжнародної школи вивчення Голокосту, Яд Вашем; Наталі Шнайдерман, директор по грантової діяльності фонду Генезис. Маша Полак-Розенберг, директор відділу освіти, Міжнародна школа вивчення Голокосту, Яд Вашем; Ноа Сігал, координатор освітніх семінарів для вчителів з країн Східної Європи, Міжнародна школа вивчення Голокосту, Яд Вашем.

Також Олена Геча стала фіналістом конкурсу “Зберігаючи пам’ять про Голокост”. Отримала сертифікат і особливий подарунок за проєкт “Родинна пам’ять про Голокост в его-документах”