МИ ВСІ ВЧИМОСЯ БУТИ ПАТРІОТАМИ

Posted on Updated on

24 квітня стартував районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура», участь в якій взяло 8 команди школярів із Озерного, Левкова, Барашівки, Садків, Кам’янки,  Сінгурів,  Новогуйвинська та ін.

5IdDu3mX1WQ

На відкритті змагань їх вітали почесні гості, серед яких голова Житомирської районної ради Тетяна Парфентієва, представник батальйону «Полісся» Іван Єщенко,  отець Дмитрій та інші.

«Так склалося, що сьогодні ми маємо боронити нашу  Україну. Ми всі вчимося бути патріотами. Патріотами  своєї справи, свого села чи міста, своєї країни. Я вам бажаю бути переможцями по життю, але це не означає, що вас завжди супроводжуватиме успіх і здобутки. Навпаки, ви маєте вчитися визнавати поразку, підніматися і йти далі. Дорогу долає, той хто іде. Думаю, що ви вже встали на цей шлях і вибір лише за вами».

За умовами гри у кожній команді – рою, по 8 учасників, 6 з яких хлопці і 2 дівчини. Вони мають представити свої атрибути – назву, емблему, ройовий клич-гасло, ройове гасло-позивний, прапорець зі своїми барвами, типову форму-однострій.

В Житомирському районі учасники «Джури» всіх цих вимог дотрималися, а також обрали свого провідника.  Керівники роїв призначалися наказом  управління освіти і науки  РДА, працівники якого протягом кількох тижнів готувалися до гри.

В основі символіки гри лежать ідейні засади  три кольори  та використовуються три кольори – чорний, червоний і білий – традиційні для української вишивки. Тло червоне (малинове)  – основний колір козацьких знамен. Білий козацький хрест – традиційна українська та загалом лицарська відзнака. Шабля і булава, звичаєві козацькі символи простого воїна.

Переможці гри визначаються під час трьох етапів і кращі потраплять у табір в липні. Загалом по Україні гра стартувала ще в жовтні.
Іван Єщенко з батальйону «Полісся» згадує, що у свої шкільні роки брав участь у схожій грі «Зірниця», де й зрозумів, що без військової підготовки у подальшому житті не обійтися. Усі його однокласники закінчили військові училища, а сам Єщенко у свої 62 роки – найстаріший у батальйоні, але все одно не пропускає теоретичних занять і практичних навчань «Полісся» на полігоні, що проводяться з моменту загострення ситуації на кордоні України. Таким чином готують захисників для оборони Житомирської області. В планах провести подібні заходи і для молоді. Можливо, саме учасники «Джури» й виявлять бажання першими приєднатися до таких занять.

«Нам треба тренуватися захищати свою країну. Це наша земля і ми змусимо ворога залишити її. Ми показали, що армія наша може самоорганізуватися і стати однією з кращих, бо там зібралися хлопці близькі по духу, сміливі та мужні. Зараз у вас більше можливостей знайомитися з історією своєї країни і ті героїчні подвиги, що знайшли місце в ній, мають надихати кожного патріота», – додав Єщенко.